Manastirea Stramba – Salaj

Fie ca veniti dinspre Zalau sau dinspre Cluj, Manastirea se afla undeva la jumatatea drumului dintre cele doua localitati. In comuna Sanmihaiu Almasului, in centrul comunei drumul se bifurca spre localitatea Hida, indicatoarele sunt suficiente si bine amplasate incat sa faca orientarea usoara atat spre Manastire cat si spre Hida, acestea continuand sa va indrume la fiecare intersectie spre Sfanta Manastire Stramba. Drumul este recent refacut, o parte asfalt si o parte pietruit facilitand accesul spre Manastire fara probleme.

 

Mănăstirea Strâmba este una dintre mănăstirile ortodoxe vechi ale Transilvaniei, înfiinţată, după unele surse, în secolul XV, în prezent în judeţul Sălaj . Începuturile Mănăstirii Strâmba datează din secolul XV, mai exact, din anul 1470, conform cercetărilor documentare ale istoricului Augusin Bunea şi afirmaţiilor egumenului Nichifor din anul 1761. După întreruperea activităţii pentru circa 280 de ani, în 1993s-a hotărât reînfiinţarea ei.

 

Locul are o istorie pierdută în necunoscutul trecutului, mai mulţi istorici au pomenit existenţa mănăstirii in diferite perioade, cel mai des despre activitatea ei s-a consemnat în secolul XVII. Numele provine se pare de la o credincioasă strâmbă şi şchioapă care a lăsat moştenire locul bisericii. Locaţia se află la marginea satului Păduriş ce aparţine de comuna Hida, fiind singura mănăstire de călugări din judetul Sălaj. Singura construcţie a fostului ansamblu monahal care se păstrează şi azi este biserica din lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Drumul spre Mănăstirea Strâmba pare ca nu se mai termina. E un suiş greu, anevoios, continuu. Un drum al suferinţei şi al răbdării, asemenea suferinţelor îndurate de mănăstirile româneşti din Sălaj, incendiate şi prădate de generalul austriac Bucow, marele duşman al ortodoxiei: Popteleac, Stoboru, Simisna, Ciocmani, Chechiş sau Brebi. Sus, pe acoperişul boltit al dealului Strâmba, se deschide gigantic şi maiestuos toată Valea Fizeşului, până departe, spre Zalău, spre Valea Meseşului sau Almaş – locuri sfinţite încă din vechime de puzderia sihastrilor adânciţi în pădurile Sălajului, în nenumăratele chilii scrijelite în piatra dură a Ortelecului, a Meseşului, a Văii Pometului.

Nu cred că Mănăstirea Strâmba s-a înălţat întâmplător atât de sus, la hotarul ce apropie cerul de un pământ românesc aflat mereu sub tavalugul istoriei, de oameni luptând cu îndârjire grea si statornică pentru pământul şi biserica lor strămoşeasca. Nu întâmplător, în vale se afla vatra romanismului, Bădăcinul lui Iuliu Maniu şi cetăţile de suflet zidite de memorandişti, de figura legendară a lui Ion Pop de Băseşti. Urmează Delenii şi Cioara, ai căror monahi s-au răsculat la 1770 împotriva tunurilor austriece, sau castrul Porolissum de la Pomet, unde încă din secolul al IV-lea era o bazilica creştină, cu numeroase obiecte de cult: crucifixe şi vase liturgice, candele de bronz sub formă de porumbel şi linguriţe euharistice din argint. Se întâmplă ceva cu Dumnezeu prin aceste locuri năpăstuite de tot felul de încercări. Se întâmplă o lucrare tainica şi cutremurătoare, ce i-a facut pe sălăjeni să ascundă în poduri cărţi româneşti, Biblii, icoane şi straie ortodoxe de preot. Darâmate şi pustiite fără milă, mănăstirile au fost purtate de oameni. Pe umerii lor osteniţi s-a ridicat cupola nevăzută a bisericii şi a Liturghiei rostite în limba română. Au aşteptat mereu o minune şi iată că la Strâmba miracolul s-a întrupat. După 280 de ani, sălăjenii din Hida si Sîmpetru, din Voievodeni şi Păduriş au mănăstirea lor. În linişte şi rugăciune, monahii Il aşteaptă pe Hristos.

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Foto și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s