Festivalul de păstrare şi promovare a tradiţiilor româneşti la Giula

Duminica a XX-a după Rusalii (7 octombrie 2012) a fost o zi de mare sărbătoare pentru românii ortodocşi din Ungaria. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, Chiriarhul locului, sub egida şi în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Zalău, la Centrul de Cultură din incinta Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula s-a desfăşurat cea de-a 5-a ediţie a Festivalului pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor populare româneşti, intitulat „La obârşii, la izvor”, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Sărbătoarea a început prin săvârşirea Sfintei Liturghii Arhiereşti la Catedrala Episcopală, de către Preasfinţitul Părinte Siluan, aflat în fruntea unui sobor format din membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, la care s-a adăugat Părintele Silviu Boha, Inspectorul pentru cateheză parohială din Episcopia Sălajului, care la final a transmis şi un mesaj de salut din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup coral de tineri din Episcopia Sălajului, iar alături de credincioşii Catedralei, au participat atât echipa Casei de Cultură din Zalău, invitată la programul oficial cultural de după amiază, cât şi alţi oaspeţi, din Ungaria sau România, care au umplut locaşul de cult. Între oficialităţile care au onorat cu prezenţa acest eveniment s-au numărat Doamna Mirela Pascaru, Adjuncta şefului de misiune şi Domnul Consilier Bogdan Ignat, de la Ambasada României la Budapesta, Domnul Consul Gerant Interimar Dragoş Ţigău, de la Giula, Doamna Consul Andreea Monica Radu, de la Consulatul General al României la Seghedin, Doamna Gabriela Hossu, Directorul Casei de Cultură a Municipiului Zalău şi alte oficialităţi.

Festivalul de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare româneşti este una dintre activităţile foarte importante ale sectorului cultural al Episcopiei, coordonat de Părintele Consilier Origen Sabău, care a fost organizată împreună cu Case sau Centre de Cultură din judeţe limitrofe din România (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Arad şi Timiş). La acestea participă anual credincioşi din toate parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care se simt legaţi de frumoasele tradiţii populare româneşti şi pe care şi ei, la rândul lor, sau generaţiile mai tinere din diferite localităţi, le cultivă cu multă pricepere şi sârguinţă.

La ediţia din acest an, cea de a 5-a, şi-au adus contribuţia două Ansambluri din Zalău: Ansamblul artistic „Porolissum”, cu interpreţi profesionişti şi Ansamblul folcloric de copii şi tineret „Columna”, format din perechi de tineri dansatori foarte talentaţi, care au prezentat costume şi dansuri populare, atât din zona Sălajului, cât şi din alte zone folclorice ale ţării (Moldova, Maramureş şi Banat), prin care au încântat la propriu sufletele celor aproximativ 250 de spectatori şi au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze.

Pe lângă dansurile prezentate, programul manifestării a cuprins şi diferite cântece populare interpretate cu mult talent de către artişti mai tineri, sau de mai multă vreme consacraţi şi a beneficiat de un prezentator propriu. Evenimentul a fost mediatizat atât de către publicaţiile româneşti din Ungaria (Foaia Românească şi Cronica), cât şi de mass media din România (ziarul „Graiul Sălajului”, TVR Cluj şi Hora TV).

Festivalul a fost susţinut prin sprijin din partea Fundaţiei de Stat „Wekerle Sandor”, din cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, a Primăriei şi Consiliului local din Zalău, a Casei de Cultură a Municipiului Zalău şi a Clubului Lions „Porolissum” Zalău şi a fost o manifestare reuşită, care a demonstrat încă o dată, pe de o parte susţinerea de care comunitatea românească din Ungaria se bucură din partea unor instituţii culturale şi administrative din România, dar şi interesul pe care românii din Ungaria îl arată faţă de tradiţiile specifice româneşti, care îi încurajează foarte mult să simtă legătură de neam şi credinţă şi să îşi conserve şi pe mai departe identitatea lor naţională şi culturală românească.

După încheierea festivalului, la fel ca şi în anii trecuţi, toţi participanţii, atât cei veniţi din diferite parohii româneşti din Ungaria, cât şi oaspeţii lor de seamă din România, s-au întâlnit şi au continuat bucuria comuniunii frăţeşti, gustând şi din bucate tradiţionale româneşti.

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Stiri Ortodoxe și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s