Sfinţirea bisericii din Valdemoro, Spania

Un nou locaș de rugăciune a fost sfințit în Episcopia Spaniei și Portugaliei, în Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea” din Valdemoro. Slujba de târnosire a fost săvârșită duminică, 21 octombrie 2012, chiar în ziua de pomenire a ocrotitorilor acestei parohii, de către Preasfințitul Episcop Timotei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi veniți din Spania și România, după cum ne informează episcopiaspanieiportugaliei.es. Peste 400 de credincioși au participat la acest eveniment liturgic, nu doar din Valdemoro, ci și din parohiile învecinate. Cu toții au intrat la sfârșit în Sfântul Altar, atât bărbații, cât și femeile, fiind miruiți și primind iconițe din partea chiriarhului lor.

După rânduiala târnosirii, s-a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, la finalul căreia Preasfințitul Timotei a adresat cuvântul de învățătură, sfătuindu-i pe credincioși să lupte cu păcatul, pentru a-L găsi pe Dumnezeu: „Suntem într-un continuu război duhovnicesc și toată viața noastră trebuie să stăm treji, să veghem, pentru ca nu cumva cel rău să vină să semene neghină în sufletul nostru, pentru că o dată semănată, nu ne dăm seama. De ce? Pentru că societatea de azi ne prezintă valoarea ca fiind non-valoare și, de foarte multe ori, săvârșim păcatul fără să știm că e păcat. Și atunci când ne dăm seama de acest lucru, observăm că păcatul a prins rădăcini deja în sufletul nostru. În toate zilele vieții noastre să încercăm să Îl căutăm pe Dumnezeu, pe Care Îl găsim în Casa Lui, în biserica aceasta. Dar Biserica suntem noi, pe Dumnezeu nu Îl căutăm în exterior, ci Îl căutăm în cămara sufletului nostru. Și dacă Îl găsim pe Dumnezeu și ne vom ruga Lui, Dumnezeu ne va da puterea de a smulge rădăcinile păcatului din sufletul nostru”.

În semn de recunoaștere a misiunii părintelui Dorin Sas în mijlocul comunității din Valdemoro, Episcopul Timotei i-a acordat distincția Crucea Episcopiei Spaniei și Portugaliei, fiind pentru prima dată când se acordă această distincție. Gramata Episcopală a fost citită de protosinghelul Teofil, starețul Mănăstirii „Schimbarea la Față” Cheile Turzii din județul Cluj.

La slujba de sfințire de la Valdemoro a participat și Ambasadorul României la Madrid, Excelența Sa Ion Vîlcu, împreună cu alți colegi din echipa consulară, bucurându-se alături de comunitatea de români de acest moment important din viața lor. „E important să ne percepeți ca fiind alături de dumneavoastră, e important ca atunci când simțiți nevoia să transmiteți ceva Ambasadei României, să identificați o persoană care a fost în mijlocul dumneavoastră și sunt extrem de interesat și dornic să perfecționăm tot ceea ce facem”.

De asemenea, a fost prezent primarul orașului Valdemoro, care a susținut de la început activitatea comunității de români de aici, astfel că, în semn de recunoștință, Preasfințitul Timotei i-a acordat distincția Crucea Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Mărturisitori” din Valdemoro.

Întrucât părintele Dorin a fost mult timp preot la Turda, jud. Cluj, a menținut o bună relație de colaborare cu Primăria orașului. Astfel, deși nu a putut fi prezent la slujbele de la Valdemoro, primarul orașului Turda, domnul Tudor Ștefănie, a transmis un mesaj, prin părintele Vasile Știopei, în care amintea de activitatea rodnică desfășurată de părintele Dorin pentru comunitatea turdeană, nu doar la nivel pastoral, ci și social-misionar, precum și contribuția sa la demararea edificării Mănăstirii Mihai Vodă din Turda.

De asemenea, preotul catolic Gorge Manuel Revuelta Cazorla din Parohia Nuestra Señora del Pilar a primit din partea Părintelui Episcop Timotei o Cruce pectorală, numărându-se și el printre cei care au sprijinit parohia din Valdemoro.

Orice biserică se ridică prin contribuția majoră a enoriașilor. De aceea, ei sunt primii cărora li se cuvin mulțumiri pentru o asemenea reușită. Și de această dată, Preasfințitul Timotei a acordat distincții și diplome de aleasă cinstire membrilor Consiliului parohial și Comitetului de femei ale parohiei, precum și unor consilieri din cadrul primăriei care au suținut proiectul.

Parohia din Valdemoro se numără printre cele mai tinere parohii înființate în Episcopia Spaniei și Portugaliei. La praznicul Floriilor din anul 2011, s-a oficiat prima Sfântă Liturghie în această localitate, într-o navă din Poligonul Industrial Albresa, unde s-a slujit vreme de un an. În luna septembrie s-a înfiinţat oficial Parohia Ortodoxă Română cu hramul „Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea” din Valdemoro, cu filia Pinto, Protopopiatul Madrid. Tot atunci a fost numit paroh părintele Dorin Sas de la Cluj.

După un an de eforturi şi rugăciuni, dorinţa părintelui paroh şi a credincioşilor de a avea un locaş de închinare propriu s-a concretizat prin semnarea unui contract de închiriere a spaţiului actual ce aparţine Primăriei Municipale, prin bunăvoinţa primarului Jose Carlos Boza Lechuga.

Oamenii au susținut biserica fiecare după putință, amprenta jertfei lor văzându-se peste tot: de la mobilierul bisericesc din lemn de stejar, sculptat de meşterul Nicolae Câmpean din Dej, jud. Cluj, de la uşile împărăteşti şi diaconeşti, realizate de pr. Lucian Apahidean din Leganes şi până la împodobirea pereţilor cu icoane care imită pictura murală, la toate câte sunt necesare împodobirii bisericii: vase liturgice, icoane pictate, obiecte şi cărţi de cult, candelabre, covoare și toate celelalte lucruri necesare.

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Stiri Ortodoxe și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s